Net zoals andere websites maken ook wij gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek van onze website voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Bovendien kunnen wij en derde partijen hiermee eventueel advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

 
 
 

De mesologie is gebaseerd op een drietal fundamentele principes:

  • Het menselijke organisme is een functionele eenheid

Er is voortdurend wisselwerking tussen een mens en zijn omgeving. De mens reageert op die omgevingsfactoren zoals bv. voeding, lucht, prikkels, etc.) als een eenheid en op alle niveaus:

- Fysiek (Op lichamelijk niveau)
- Emotioneel (Op gevoelsmatig niveau)
- Mentaal (Op geestelijk niveau)
- Energetisch (Op energie niveau)
- Existentieel (Op betaans niveau)
  • Er is altijd samenhang tussen functie en dysfunctie

Een reactie van het organisme uit zich in symptomatische veranderingen, in functie of dysfunctie. Door de samenhang tussen functie en dysfunctie vast te stellen is de diepere oorzaak te herleiden.

  • Het menselijk organisme bezit zelfregulerende krachten

De mens is van nature in staat zich aan te passen aan veranderingen in zijn omgeving. Natuurlijke krachten herstellen het dynamische evenwicht en stimuleren of herstellen de gezondheid.

Bij een mesologisch onderzoek ligt de nadruk op het vaststellen van de dysfunctie (diagnostiseren ).

Hierbij wordt van verschillende zienswijzen gebruikgemaakt:

  • Electro Fysiologische Diagnostiek (EFD ). De EFD meet bepaalde punten op de huid voornamelijk op handen en voeten. Elk punt staat in directe relatie met een orgaan of een orgaandeel. De EFD geeft een totaalbeeld van het menselijk functioneren. Bij functiestoornissen (dysfuncties) in een bepaald orgaan zal de weerstand van het bijbehorende punt afwijken van de normaalwaarde. Hiermee is het dus mogelijk dysfuncties op te sporen.
  • Traditionele Chinese Geneeskunde, ook wel TCM (acupunctuur ) genoemd. Hiervan wordt voornamelijk de filosofie, de pols-, tongdiagnose en de orgaan- functies gebruikt.
  • Ayurveda, de oudste geneeskunde uit India. Ook hiervan wordt voornamelijk de filosofie en polsdiagnose gebruikt.
  • Klassieke homeopathie, waarbij gebruik wordt gemaakt van de kennis van constitutiemiddelen, repertoriseren, etc
  • Orthomoleculaire geneeswijze, waarbij gebruik wordt gemaakt van de kennis van vitamine, mineralen, biochemie, etc.
  • Reguliere geneeskunde, waarbij gebruik gemaakt wordt van de basiskennis van de anatomie, fysiologie, pathologie, farmacologie, neurologie en wetenschappelijke onderzoeken.
  • Psychologie en filosofie.
Website laten maken door Modual | Open cookie voorkeuren